Instellingen weergeven

ImpressionismePagina 1 / 2


Impressionisme

Impressionisme

107 Gevonden artiesten
De term 'impressionisme' gaat terug op het Latijnse woord 'impressio' en betekent 'impressie, sensatie'. De specifieke naam van de kunstbeweging was het schilderij "Impression - soleil levant" van Claude Monet. Het werd getoond in 1874 bij de eerste tentoonstelling van de nieuwe kunstbeweging in Parijs. Uit de titel van een kunstcriticus leidt de naam voor de hele stijl op een spottende manier. Desondanks namen de kunstenaars de term voor hun huidige op. In termen van tijd, werd het Impressionisme geregeld tussen 1860 en 1920.

Impressionistische kunstenaars begonnen aan een geheel nieuw pad van picturale representatie. Parallel aan de opkomst van fotografie leek de nauwgezette weergave van motieven niet langer significant. In plaats daarvan lag de focus op het communiceren van de atmosfeer, de subjectieve indruk en de lichtomstandigheden. Met deze klemtonen werd het impressionisme het startpunt voor modernistische schilderkunst.

De werken van deze stijl tonen willekeurige afbeeldingsfragmenten met het karakter van spontane snapshots. De motieven bestaan voornamelijk uit natuurlijke en stedelijke scènes. Het schilderen werd meestal buitenshuis gedaan, waarbij de kunstenaars het Alla prima schilderij gebruikten in plaats van het klassieke olieverfschilderij. Tegelijkertijd werd het kleurenpalet lichter en stralender. Kleuren werden naast elkaar geplaatst, waardoor een uniforme en levendige indruk wordt verkregen als ze van een afstand worden bekeken.

Uitgaande van Frankrijk, verspreidde de stijl zich door heel Europa. Significante impressionistische kunstenaars zijn onder meer Edouard Manet, Auguste Renoir, Edgar Degas, Auguste Rodin en Camille Pissarro. In Duitsland behoren Max Liebermann, Lovis Corinth en Max Slevogt tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het impressionisme.

Pagina 1 / 2
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Joseph      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 25 · 9500 Villach, Austria
+43 4257 29415 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Meisterdrucke Österreich Meisterdrucke Deutschland Meisterdrucke Schweiz Meisterdrucke Great Britain Meisterdrucke United States Meisterdrucke Italia Meisterdrucke France Meisterdrucke España Meisterdrucke Россия Meisterdrucke भारत Meisterdrucke 中國 Meisterdrucke Português 日本からのマスタープリント مطبوعات ماستر باللغة العربية


(c) 2020 meisterdrucke.nl