Instellingen weergeven

IllustratiePagina 1 / 1


Illustratie

Illustratie

95 Gevonden artiesten
Afbeeldingen die bij teksten horen, zijn zo oud als het geschreven woord. Zelfs grotschilderingen waren in feite beeldverhalen en illustreerden een verhaal volledig zonder geschreven teksten. In het oude Egypte werden teksten meestal rijkelijk geïllustreerd, zoals nog steeds te zien is in tempels of graven en op papyri. Anders waren illustraties in de oudheid eerder uitzondering.
Een echte bruiloft ervoer de illustratie van het boek pas in de middeleeuwen. Vóór de uitvinding van het drukken werden de boeken met de hand gekopieerd, dat wil zeggen, gekopieerd en ook met de hand geïllustreerd in de vorm van miniatuurschilderijen. Met de uitvinding van boekdruk werden houtsneden analoog aan drukplaten en later verplaatsbaar type gebruikt. Deze afgedrukte illustraties werden soms met de hand ingekleurd. Net als de drukpers, kreeg de illustratie enorm veel aandacht, vooral in de tijd van de Reformatie, en speelde ze een sleutelrol in de strijd tussen protestanten en de rooms-katholieke kerk voor de grotendeels ongeletterde gelovigen. Latere opties voor het afdrukken van illustraties zijn in chronologische volgorde: kopergravure, xylografie en lithografie.

Met de opkomst van fotografie, de geschilderde of getekende illustratie, zoals alle vormen van kunst die pure vertegenwoordiging dienen, verloren in belang. Maar vooral in wetenschappelijke werken zijn illustraties nog steeds sterk vertegenwoordigd omdat ze mensen, dieren, planten, constructies of geologische structuren veel exemplarischer en levendiger kunnen reproduceren dan foto's. Een anatomische doorsnede zou bijvoorbeeld nooit als een getekende illustratie in de vorm van een foto mogelijk zijn. Ook in de fictieve literatuur - vooral in kinder- en jeugdboeken - worden gedrukt, die tot vandaag met handillustraties werden geschilderd.

Pagina 1 / 1
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Joseph      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 25 · 9500 Villach, Austria
+43 4257 29415 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Meisterdrucke Österreich Meisterdrucke Deutschland Meisterdrucke Schweiz Meisterdrucke Great Britain Meisterdrucke United States Meisterdrucke Italia Meisterdrucke France Meisterdrucke España Meisterdrucke Россия Meisterdrucke भारत Meisterdrucke 中國 Meisterdrucke Português 日本からのマスタープリント مطبوعات ماستر باللغة العربية


(c) 2020 meisterdrucke.nl