Naturalisme

Naturalisme

16 Gevonden artiesten
Als een epochale term verwijst naturalisme naar een stroom die de literatuur en de beeldende kunst beheerste in respectievelijk de tweede helft van de 19e en de vroege 20e eeuw. De term wordt echter af en toe gebruikt om werken te beschrijven die in hun stijl, intentie en presentatie overeenkomen met het naturalisme, ook al zijn ze op een ander moment gemaakt.

Het essentiële kenmerk van naturalistische kunst is het streven om de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk weer te geven, onversierd en trouw aan de realiteit. Dit omvat, en vooral, de weergave van sociale en menselijke ellende. Een typisch motief van naturalistische schilderkunst zijn alledaagse taferelen uit de levens van lagere sociale klassen. Tot dan toe hadden ze hun weg gevonden naar kunst - of helemaal niet - alleen op een hoogst geïdealiseerde en idyllische manier. Niet-realistische motieven kunnen echter ook op een naturalistische manier worden weergegeven, bijvoorbeeld als verhoudingen, kleuren en perspectieven getrouw worden gereproduceerd.

Het Manifest van Antoine Castagnary "La philosophie du salon de 1857", uitgegeven in 1858, was het eerste theoretische werk om de nog jonge trend aan te pakken. Vervolgens speelde de Franse schilder Gustave Courbet (1819-1877) een belangrijke rol in het kunsttheoretische onderzoek van naturalistische kunst, en bovendien was hij zelf een van zijn belangrijkste vertegenwoordigers. Onder de belangrijkste naturalistische kunstenaars uit Duitsland waren Max Liebermann (1847-1935), Paul Weber (1823-1916) en Käthe Kollwitz (1867-1945).

Pagina 1 / 1
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Joseph      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 25 · 9500 Villach, Austria
+43 4242 25574 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Meisterdrucke Österreich Meisterdrucke Deutschland Meisterdrucke Schweiz Meisterdrucke Great Britain Meisterdrucke United States Meisterdrucke Italia Meisterdrucke France Meisterdrucke España Meisterdrucke Россия Meisterdrucke भारत Meisterdrucke Português


(c) 2020 meisterdrucke.nl