Portretschilderen

Portretschilderen

112 Gevonden artiesten
Portretten - zowel schilderijen als sculpturen - zijn zo oud als de kunst zelf. In een tijd vóór fotografie waren ze de enige manier om iemands gezicht te vangen. Dit was enerzijds belangrijk om bijzonder invloedrijke persoonlijkheden bekend te maken die buiten hun eigen verblijf bekend waren, en anderzijds om een persoon voor het nageslacht te bestendigen. Hoewel portretten in de vroege oudheid nog steeds eerder geïdealiseerd waren, zoals in het oude Egypte (met uitzondering van het bewind van Achnaton), werden ze door de eeuwen heen steeds naturalistischer.
Niet in de laatste plaats kunnen portretten soms ernstige gevolgen hebben. Thomas Cromwell, de 1e graaf van Essex, gaf bijvoorbeeld Henry Holbein de jonge, hofschilder Henry Holbein de jonge, opdracht om een welwillend portret van Anna von Kleve te schilderen, omdat Cromwell vastbesloten was om een huwelijk tussen Henry en Anna te sluiten. Het resultaat was dat toen Henry tegenover Anna stond, hij zijn ongenoegen over haar uiterlijk uitte en het huwelijk niet lang vasthield. De vaak geciteerde opmerkingen dat Anna een "Vlaamse merrie" is of eruit ziet als een paard, zijn inderdaad niet toewijsbaar, maar moeten heel dicht bij de reactie van de Engelse koning komen.

Meer abstracte portretten werden opnieuw modern in de 19e eeuw. Fotografie had het schilderen vervangen als een middel om de werkelijkheid te verbeelden, en stijlen van kunst zoals het impressionisme en het expressionisme, die een andere focus nastreefden, werden in de mode.

Pagina 1 / 2
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Joseph      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 25 · 9500 Villach, Austria
+43 4242 25574 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Meisterdrucke Österreich Meisterdrucke Deutschland Meisterdrucke Schweiz Meisterdrucke Great Britain Meisterdrucke United States Meisterdrucke Italia Meisterdrucke France Meisterdrucke España Meisterdrucke Россия Meisterdrucke भारत Meisterdrucke Português


(c) 2020 meisterdrucke.nl