Instellingen weergeven

Cartoons, komischPagina 1 / 2


Cartoons, komisch

Cartoons, komisch

121 Gevonden artiesten
Karikaturen / strips zijn beeldverhalen die hun hoofdrolspelers op vaak overdreven manieren uitbeelden. Vooral in cartoons worden vaak politieke of sociale grieven aangeklaagd. De oorsprong van beide kunstvormen - die meestal niet duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn - dateert uit de oudheid. Reeds in Egyptische graven zijn beeldverhalen, die zijn voorzien van een tekst van hiërogliefen. Zelfs Romeinse overwinningspijlers en muurschilderingen, zoals in Pompeii, zijn niets dan vroege strips. Tegelijkertijd zijn enkele van de eerste vervormde afbeeldingen die doen denken aan de hedendaagse karikaturen opvallend.

Tijdens de middeleeuwen zijn beeldensequenties, bijvoorbeeld op wandtapijten of in kerken, een beproefd middel om de grotendeels ongeletterde bevolking verhalen te vertellen en te brengen. Steeds weer komen satirische motieven in beeld.

De karikatuur beleefde voor het eerst een climax in de tijd van de Reformatie. Protestanten en katholieken gebruiken ze om de andere kant te minachten op pamfletten. Strip en karikatuur worden uiteindelijk aan het eind van de 18e eeuw sociaal aanvaardbaar in Engeland. Kort, humoristisch en gepeperd met satirische vegen, ze worden afgedrukt en verspreid in grap- en cartoonbladen.

Aan het einde van de 19e eeuw krijgt de strip in de VS zijn vorm, die het vandaag nog steeds onderscheidt en binnenkort in Europa zal worden verspreid. Ondertussen zijn de satirische en verhalende beeldverhalen uit kunst en literatuur onmisbaar geworden.

Pagina 1 / 2
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Joseph      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 25 · 9500 Villach, Austria
+43 4257 29415 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Meisterdrucke Österreich Meisterdrucke Deutschland Meisterdrucke Schweiz Meisterdrucke Great Britain Meisterdrucke United States Meisterdrucke Italia Meisterdrucke France Meisterdrucke España Meisterdrucke Россия Meisterdrucke भारत Meisterdrucke 中國 Meisterdrucke Português 日本からのマスタープリント مطبوعات ماستر باللغة العربية


(c) 2020 meisterdrucke.nl