Venus bijgewoond door nimfen en cupido's, 1633 door Francesco Albani

Venus bijgewoond door nimfen en cupido's, 1633

(Venus attended by nymphs and cupids)

Francesco Albani

Klassicisme  ·  Gemengde naakten en erotisch
Venus bijgewoond door nimfen en cupido's, 1633 door Francesco Albani
1633   ·  Öl auf Leinwand  ·  35.04 Megapixel  ·  Afbeelding ID: 272195   ·  Prado, Madrid, Spain / bridgemanimages.com
   Toevoegen aan favorieten
0 Beoordelingen
Met de schilderij "Venus, vergezeld van nimfen en cupido's" uit het jaar 1633, combineert de schilder Francesco Albani de christelijke tradities van de Renaissance, een toonbeeld van wedergeboorte, met de classicistische opvattingen over zowel de Griekse als Romeinse kunstgeschiedenis en mythologie. Een baanbrekend muurschilderingconcept vormt de Bologna-school, een stijl van Italiaanse schilderkunst met een focus op classicisme en zijn erotische tot idyllische schijnbare figuur- en vormendiversiteit. Met het oog hierop is de figuratieve selectie van het schilderij opgewekt en poëtisch doordrongen van natuurlijke opgewektheid en gratie. Wat de kleurkeuze betreft, spreekt de afbeelding van de context van de Renaissance en zijn kleurrijke effect. Maar laten we de foto van naderbij bekijken.

Allereerst, wat de titel van de foto betreft, dit is precies in het kader van figuratie. Venus, de Romeinse godin van liefde en erotisch verlangen, ligt naakt en half naakt op een troonachtige rode leunstoel of bank. De centrale opstelling van centraal perspectiefontwerp wordt aangevuld met een fijne doek gemaakt van zwaar brokaat en hun eigentijdse lichaamsbouw benadrukt door het heersende schoonheidsideaal. In hun directe omgeving zijn Cupido's, dat wil zeggen gevleugelde veelvoudige representaties van de liefdesgod Eros, die ook de bijnaam Cupido draagt als een personificatie van erotische verlangens. Eros draagt echter ook een pijlkoker van pijlen naar de cupido in de Romeinse mythologie, die, wanneer hij in het hart wordt geraakt, de liefde van de betrokken persoon wekt. Zijn ondeugende en soms jongensachtige uiterlijk wordt concreet uitgedrukt in speelsheid en lijkt in veel opzichten op engelachtige voorstellingen uit de christelijke traditie. Net als Amor en Eros is Venus het Romeinse equivalent van de Griekse godin Aphrodite. Met haar voeten gestrekt, laat ze haar voeten pedicuren door een cupido. Drie nimfen daarentegen staan achter haar en zorgen voor haar haar. Haar zuster-achtige uiterlijk komt overeen in haar lichaam Venus, die hun werk volgt met een spiegel in de linkerhand. Nimfen zijn constante metgezellen van sommige goden, natuurgeesten en goden van lagere rang, die worden geassocieerd met bosjes, weiden, bronnen en andere aard. Filigraan, haar lichaam is ook gewikkeld in een doek die haar lichaam gedeeltelijk of volledig bedekt. Drie andere cupido's staan en zitten aan een tafel aan de linkerkant, waar ze sieraden en sierranden uitdelen als sieraden voor de godin, de nimfen uit een juwelenkist.

In de natuur zijn de figuren te vinden in een zuidelijk ogend weidebos, dat wordt omringd door talloze bomen (waarschijnlijk lariks en pijnbomen). In de rug natuurlijk opent het struikgewas en toont een berglandschap tijdens een opkomende of ondergaande zon. Iets in de schaduw zijn daarom achterste gebieden, gecentreerd op een fontein aan de rechterkant. Op de fontein staat een sculptuur van de Griekse herdersgod Pan, een gehoornd hybride schepsel gedragen door jongeren. Als een god van het bos en de natuur, ligt hij een blaasinstrument aan het spelen op hun handen. Als een stilleven zijn naast de sieraden voor Venus op de voorgrond twee karaffen en een kom zilver met zoete lekkernijen. De afgedankte pijlkoker, evenals de pijlen en bogen van de kleine cupido's liggen ook aan de linker voorkant van het gras. Door het invallende licht dat vanuit de linkerbovenhoek komt, ziet de huid van Venus en de nimfen er bijna wit uit. Daarentegen fascineert de omgeving met puur natuurlijke kleuren die gebaseerd zijn op de realiteit. Als de kapen van de nimfen in oker en bruin relatief gereserveerd en discreet zijn, verwijst de troon met zijn rode glans naar de religieuze band van periodiek-typische schilderijen uit de Renaissance. Hier presenteert de kleur de Heilige Geest evenals het bloed van de martelaren. Blauw, aan de andere kant, in de vorm van het ultramarijn, was van goud in waarde en vertegenwoordigt het hemellichaam en de heerschappij. In combinatie met de huid van de witte godin wordt de zuiverheid van het oneindige opnieuw onderstreept.

Verbluffend ontworpen in termen van kleur, het beeld speelt met de schoonheid van vrouwelijke lichamen, die kan worden gelijkgesteld met universele liefde door de godin Venus als een symbool van vrouwelijke gratie. De speelsheid van de verliefdheid van de adolescent wordt gestopt in zijn nabijheid evenals het natuurlijk opkomende verlangen. In plaats daarvan wordt Venus geëerd als de belichaming van liefde, die zich uitstrekt tot verering als ouder. Liefde is het centrum. © Meisterdrucke
Mockup 1 Mockup 2 Mockup 3 Mockup 5 Mockup 6 Mockup 7


Configureer kunstafdruk

 Configuratie opslaan / vergelijken


  Meesterlijke Kunstafdrukken
  Oostenrijkse productie
  Wereldwijde verzending
Andere kunstafdrukken van Francesco Albani
Klaagzang van Christus met Johannes, Maria Magdalena, Maria-Salomé, Jozef van Arimathea en de Maagd heilige Familie Adonis leidde naar Venus door Cherubijnen Adonis vermoord door een everzwijn Extase van Maria Magdalena De heilige familie met St. Elizabeth en St. Johannes de Doper, ca.1645-50 (olie op koper) Venus bijgewoond door nimfen en cupido's, 1633 Mozes gered van verdrinken The Rape of Europa De Nymph Salmacis en de Hermafrodiet (olie op koper) Salmacis en Hermaphrodite Allegorie van het water, c.1627
Andere motieven uit de categorie Gemengde naakten en erotisch
Een 'Shunga' (erotische) prent: geliefden die worden waargenomen door een meid van achter een scherm, (kleur houtblok) Een 'Shunga' (erotische) print: 'All Passion Spent - The Satisfied Woman', c.1855, (color woodblock) The Dream of the Fishermans Wife Bad van Mars en Venus, fresco van Giulio Romano (1499-1546), noordwand van Kamer van Cupido en Psyche, Palazzo Te, Mantua (UNESCO Werelderfgoed Lijst, 2008), Lombardije, Italië, 16e eeuw Adam en Eva, 1537 (paneel) Een 'Shunga' (erotische afdruk), van 'Manpoku Wago-Jin': liefhebbers en een wijnpot, 1821, (kleurhoutblok) Een 'Shunga' (erotische) prent: een man is dol op zijn vrouwelijke minnaar, c.1785, (color woodblock) Erotische scène Romeinse baden losbandig Twee geliefden met nacht achtergrond De zwemmers Koppel met seks onder een kersenboom (wc op zijde) De engel die Abraham stopt met het offeren van Izaäk, 1636 Een echtpaar dat zich bezighield met seksuele handelingen, rond de jaren 90 van de negentiende eeuw
Staaltje van onze best verkochte werken
Landschap, 1905 Waterlelies, 1916-19 (zie ook detail 382331) De oorsprong van de wereld Zittende vrouw met verhoogde knie Kruisende lijnen, 1923 De taart Val-Saint-Nicolas, in de buurt van Dieppe (ochtend) The Garden of Earthly Delights The Norns, 1906 De eenzame boom De lunch: de tuin van Monet in Argenteuil, ca.1873 Liggende vrouw Sterrennacht Biddende handen The Ancient of Days

Meisterdrucke Logo long

   Hausergasse 21
       9500 Villach, Austria
   +43 4242 25574
   office@meisterdrucke.com
Sociale media en talen
                   

Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (AT) Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (DE) Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (CH) Venus attended by nymphs and cupids (GB) Venus attended by nymphs and cupids (US)
Venere frequentata da ninfe e amorini, 1633 (IT) Vénus fréquentée par les nymphes et les amours, 1633 (FR) Venus asistido por ninfas y cupidos, 1633 (ES) Венера с участием нимф и амуров, 1633 (RU)
शुक्र ने 1633 में अप्सराओं और कपोलों द्वारा भाग लिया (HI) Vênus assistido por ninfas e cupidos, 1633 (PT)

Erfahrungen & Bewertungen zu Meisterdrucke
Partner Logos

Kunsthistorisches Museum Wien      Kaiser Franz Josef      Albertina

Meisterdrucke Logo long
Hausergasse 21 · 9500 Villach, Austria
+43 4242 25574 · office@meisterdrucke.com
Partner Logos

               

Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (AT) Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (DE) Venus, begleitet von Nymphen und Amoretten (CH) Venus attended by nymphs and cupids (GB) Venus attended by nymphs and cupids (US) Venere frequentata da ninfe e amorini, 1633 (IT) Vénus fréquentée par les nymphes et les amours, 1633 (FR) Venus asistido por ninfas y cupidos, 1633 (ES) Венера с участием нимф и амуров, 1633 (RU) शुक्र ने 1633 में अप्सराओं और कपोलों द्वारा भाग लिया (HI) Vênus assistido por ninfas e cupidos, 1633 (PT)


(c) 2020 meisterdrucke.nl